Fabrikanten van nagel- en secondelijm moeten hun producten in vorm en kleur veranderen zodat ze zijn te onderscheiden van medische middelen zoals oogdruppels. Daarvoor pleit oogarts Richard Zegers na een incident met een dichtgelijmd oog, meldt het AD.

Treffende gelijkenis

De oogarts vergeleek verpakkingen secondelijm en oogdruppels en zag een treffende gelijkenis. 'Zo moeilijk kan het niet zijn ze een ander kleurtje te geven, of een afwijkende vorm en om te beginnen ten minste een kindersluiting. Natuurlijk moeten mensen de lijm apart en zeker uit de buurt van kinderen bewaren, maar de fabrikanten kunnen ook helpen ongelukken te voorkomen'. Volgens Zegers komen ook vergissingen met oordruppels voor.

Dichtgelijmd

Zegers, werkzaam in Diakonessenhuis in Utrecht, kreeg kort voor de zomer een patiënt die in plaats van oogdruppels per ongeluk secondelijm in zijn oog had gekregen. In Het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde vertelt Zegers dat het oog van de patiënt, een jongeman van 20, helemaal was dichtgelijmd. De oogarts heeft met veel moeite met een pincet en een schaartje eerst een opening kunnen maken. 'Pas daarna kon de rest losgemaakt worden. Daarbij moesten de wimpers geëpileerd worden. Dit was voor mij ook spannend, omdat de patiënt moeilijk stil kon blijven zitten.' De patiënt hield uiteindelijk geen blijvend letsel over aan het incident.

Meer gevallen

Na dit incident vroeg Zegers zich af of het vaker gebeurt dat mensen zich vergissen en per ongeluk lijm in hun oog druppelen. Wat blijkt: jaarlijks zijn er een aantal gevallen van mensen die dit overkomt. De oogarts denkt dat het misschien vaker voorkomt, maar dat mensen uit schaamte zich niet melden. 'Ze zijn bang voor heel dom aangezien te worden'. Volgens Zegers is een vergissing snel gemaakt omdat veel gebruikers van oogdruppels niet optimaal zien en de flesjes en tubes erg op elkaar lijken.

Bron: AD