Vrouwen met een maagverkleining hebben tijdens hun zwangerschap kans op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan zelfs leiden tot de dood van henzelf of het kind, waarschuwen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven in het AD.

In dat ziekenhuis kwamen de afgelopen jaren opvallend vaak vrouwen met heftige buikkrampen op het spreekuur. In eerste instantie werd gedacht aan normale zwangerschapsklachten, maar bij vrouwen met een maagverkleining is er iets anders aan de hand, zegt obesitaschirurg Wouter Leclercq.

Darmen bekneld na maagverkleining

Na de maagingreep ontstaat er meer ruimte in de buikholte. Als de baarmoeder groeit, kan de dunne darm omhoog worden geduwd en in de knel raken. Hierdoor gaat eten heel moeizaam of helemaal niet. De enige oplossing is dan een operatie om de darm te 'bevrijden', met het risico op vroeggeboorte of overlijden van moeder en kind.

Wanneer de vrouwen pas na 48 uur of langer worden geholpen, loopt een derde kans op een operatie waar een stuk afgestorven darm weggehaald moet worden. Tien procent van de moeders overlijdt tijdens of na deze operatie en hetzelfde geldt voor veertien procent van de kinderen.

'Trek sneller aan de bel bij klachten'

Wouter Leclercq roept in het AD verloskundigen en gynaecologen op om bij hevige buikpijnklachten de moeder tijdig door te verwijzen naar een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in obesitaschirurgie. Ook moeten vrouwen met een verkleinde maag volgens Leclercq zelf sneller aan de bel trekken bij hun zorgverlener wanneer zij klachten hebben.

Bron: ANP MediaWatch / AD