Vrouwen die behandeld zijn voor een gynaecologische kanker, kunnen te maken krijgen met lymfoedeem, een vochtophoping, in de benen of bij de schaamstreek. En dat kan behoorlijke gevolgen hebben voor het dagelijks leven van de vrouwen. Cindy Hoge van patiëntenorganisatie Olijf vindt daarom dat er meer aandacht moet komen voor die late gevolgen van de kankerbehandeling.

In de maand van de gynaecologische kankers vraagt de stichting aandacht voor die late gevolgen. 'Mensen denken: je hebt kanker gehad, je bent toch genezen? Nu moet je alles weer kunnen. Maar dit zijn echt gevolgen waarvan wij zeggen: daar moeten we ook eens met zijn allen bij stilstaan'.

Speciale broek of kousen

Vrouwen die te maken krijgen met lymfoedeem in de benen of bij de schaamstreek moeten vaak speciale broeken of kousen dragen. Dat is in de eerste plaats erg warm en broeierig, en ook niet erg flatterend. De vrouwen kunnen hun benen of liezen vaak ook niet meer scheren en moeten vanwege kans op ontstekingen erg uitkijken dat ze geen wondjes krijgen. Ook vermoeidheid is een gevolg van lymfoedeem.

Volgens Hoge kunnen vrouwen na hun behandelingen ook last krijgen van bijvoorbeeld de darmen en blaas, omdat dat gebied bestraald of geopereerd is. Sommigen hebben de rest van hun leven een stoma.

Ook voor de gevolgen voor seksualiteit is volgens Olijf weinig aandacht. 'Je hoort vaak dat dat voorkomt na een kankerbehandeling, maar je kunt je voorstellen dat dit bij gynaecologische kanker al helemaal het geval is’.

Deel je ervaring!

Heb jij te maken met gevolgen na een kankerbehandeling? En wil jij je verhaal graag vertellen? Wij komen graag met je in contact! Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Deze oproep is inmiddels gesloten, je kunt je ervaring niet meer delen.