Het Leids Universitair Medisch Centrum gaat onderzoek doen naar de eetstoornis orthorexia. Hierbij worden zij begeleid door bijzonder hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth. Mensen met orthorexia zijn op een extreme wijze bezig met ‘gezond eten’.

Hulpverleners zien de focus op ‘gezond eten’ zorgelijke vormen aannemen. De tieners eten alleen dingen die bij bepaalde voedingshypes horen.

Richtlijn ondervoeding

De ziekte is nog niet erkend, maar komt in de jeugdgezondheidszorg duidelijk aan het licht. Kennisorganisatie TNO ontwikkelt daarom een richtlijn ondervoeding. Volgens Caren Lanting van TNO ligt de focus tot nu toe op overgewicht, maar is het voorkomen van ondergewicht en ondervoeding door ongezonde eetgewoonten net zo belangrijk.

Lastig te herkennen

Psycholoog Rozemarijn Vos van centrum voor eetstoornissen Accare legt uit dat orthorexia lastig te herkennen is: ‘Voor de buitenwereld lijkt er weinig aan de hand. Ze nemen bijvoorbeeld dagenlang alleen superfoods en groente, maar houden dat niet vol en eten dan ineens veel  meer dan ze willen. Per saldo blijven ze op gewicht.’

Bron: NU.nl/AD.nl