Het aantal mensen met de ongeneeslijke longziekte COPD gaat de komende jaren flink toenemen. Nu hebben er in Nederland ongeveer 600.000 mensen deze ziekte. De verwachting is dat dat er in 2040 ruim 800.000 zijn. COPD wordt veroorzaakt door ongezonde lucht die voortdurend in de longen komt bij het ademen, zoals door (mee)roken en luchtvervuiling. Een belangrijke reden voor de toename van het aantal mensen met COPD de komende tijd is dat de schadelijke gevolgen van roken zich vaak pas na jaren openbaren.

Onlangs is het Longfonds onder de noemer Accelerate een uniek onderzoeksprogramma gestart om een doorbraak in de behandeling van de ongeneeslijke ziekte COPD te versnellen. Dit programma richt zich op het ontwikkelen van behandelingen die de onherstelbare schade in de longen juist wel weer kunnen herstellen.

Minilong gemaakt van stamcellen normale longen

Onder leiding van prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut werken wetenschappers uit de Verenigde Staten en Europa de komende vijf jaar aan minilong die gemaakt is van stamcellen uit de longen. 'Met deze minilongen kunnen we medicijnen testen die de stamcellen in de longen weer reactiveren. Daarnaast onderzoeken we of het herstelproces in de longen aangezet kan worden door gezonde stamcellen terug te plaatsen. We hopen over acht tot tien jaar een reguliere behandeling voor COPD-patiënten te hebben ontwikkeld', aldus Clevers.

Bron: Longfonds