De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) trekt aan de bel: de coronacrisis raakt bijna alle logopediepraktijken, omdat een nieuwe stroom aan patiënten wegblijft. De vereniging vraagt of de steunmaatregelen langer beschikbaar kunnen blijven.

'Logopedisten merken dat nieuwe patiënten zich niet aanmelden. Die effecten zullen pas over een tijdje zichtbaar zijn, dus we moeten ook de steunmaatregelen voor de gezondheidszorg op de langere termijn niet vergeten', aldus een woordvoerder van de vereniging.

Afname van nieuwe patiënten 

De NVLF ondervroeg praktijken over de de gevolgen, en concludeerde: vrijwel alle ondervraagde logopediepraktijken (98%) hebben te maken met behandelingen die worden afgezegd. Bij 30% van de praktijken is dat zelfs meer dan de helft.

Ook gaf het merendeel van de praktijken, 93 procent, aan dat het aantal aanmeldingen de afgelopen maanden aan het dalen is ten opzichte van dezelfde periode in 2019. In bijna 70 procent van de ondervraagde praktijken is dat aantal zelfs minimaal gehalveerd.

Mensen die op dit moment een behandeling volgen bij een logopedist, kunnen dat in veel gevallen via 'telelogopedie', via beeldbellen, voortzetten. 'Alleen als er een medische noodzaak is dan kan een behandeling face-to-face kunnen', legt een woordvoerder uit. 'Als baby's bijvoorbeeld met slikproblemen komen, dan gebeurt het eerste deel van de behandelingen met de logopedist.'