Supermarkt Hoogvliet haalt spekblokjes van het merk Zwanenberg uit de schappen. De spekjes zijn mogelijk besmet met de schadelijke listeriabacterie. Het gaat om de spekjes met de houdbaarheidsdata 18 en 22 december van dit jaar.

Klanten die de spekblokjes al gekocht hebben kunnen het product terugbrengen en hun geld terugkrijgen, aldus de supermarkt.

Hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging

De bacterie kan ernstige ziektes veroorzaken zoals hersen(vlies)ontsteking of bloedvergiftiging en zwangere vrouwen kunnen een miskraam krijgen. Mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangeren, ouderen en jonge kinderen moeten extra opletten. Klachten bij besmetting kunnen misselijkheid, diarree en koorts zijn. Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden gezonde mensen niet per definitie ziek van de bacterie.

Ook andere supermarkten

Het product wordt ook verkocht in de supermarkten Poiesz, Jan Linders, Hoogvliet, Dirk, Dekamarkt en groothandel Sligro. Het gaat om de spekjes met de houdbaarheidsdata 18 en 22 december van dit jaar.

Bron: ANP, Zwanenburg