Een aantal patiënten met een zorgverzekering van VGZ moet bij het Zuyderland vanaf 16 oktober, zes weken langer wachten op hun behandeling. Dit geldt enkel voor orthopedische ingrepen en kleine chirurgische ingrepen. Het Limburgse ziekenhuis moet de wachttijd verlengen omdat het door VGZ gestelde budget op is en de onderhandelingen over verruiming zijn vastgelopen.

Volgens bestuurder Roel Goffin heeft de verzekeraar te weinig zorg ingekocht. Zuyderland dreigt naar eigen zeggen voor het tweede jaar op rij miljoenen euro’s aan patiëntenzorg voor eigen rekening te moeten nemen. ‘Dat kunnen we niet blijven volhouden. We hebben VGZ in april al op de hoogte gebracht, maar na maanden van overleg zijn we niet tot een passende oplossing gekomen. Daarom moeten wij helaas nu deze pijnlijke maatregel nemen.’

Wachtlijst niet voor iedereen

Het fusieziekenhuis denkt door de wachtlijst de totale zorg voor VGZ-verzekerden binnen het gestelde budget te kunnen leveren. De wachttijd geldt volgens het ziekenhuis niet voor Spoedeisende Hulp, oncologie-patiënten, behandeling van een kind, zwangerschap en patiënten met (vermoeden van) ernstige aandoeningen. Ook patiënten die al een afspraak hebben staan of al in behandeling zijn kunnen gewoon terecht.

Onjuiste schatting

Voor 2017 kocht de verzekeraar zorg in op basis van een schatting van het aantal VGZ-patiënten dat bij Zuyderland zal aankloppen, in combinatie met de soorten aandoeningen. Volgens de bestuurder hebben niet alleen méér VGZ-verzekerden bij Zuyderland aangeklopt dan verwacht op basis van ervaringscijfers, maar ook meer VGZ-verzekerden met zwaardere aandoeningen, zo blijkt uit de cijfers tot en met augustus.

Doorverwijzing

Zuyderland informeert alle betrokken VGZ-verzekerden persoonlijk en verwijst hen naar de afdeling Zorgadvies en Bemiddeling van VGZ. Zij kunnen samen met de verzekerde bepalen waar ze in 2017 nog wel terecht kunnen voor ziekenhuiszorg, indien de patiënt dat wenst.

Bron: Zuyderland