Lidl Nederland zal als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten stoppen. De keten wil de verkoop gefaseerd afbouwen. Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.

Lidl zegt dat de verkoopcijfers van sigaretten de afgelopen jaren zijn teruggelopen en de verkoop niet meer rendabel is. Maar ook heeft de winkelketen maatregelen genomen om de verkoop van rookwaar te ontmoedigen. Zo heeft de organisatie reeds in 2017 sigaretten in alle filialen uit het zicht geplaatst.

'De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen', aldus een woordvoerder van Lidl Nederland.

Verslavingskunde Nederland reageert verheugd. 'Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben', zegt een woordvoerder. 'Lidl zit in dertig landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt.'

'Belangrijk signaal naar de maatschappij'

Volgens de organisatie is het besluit van Lidl een 'zeer belangrijk signaal naar de maatschappij in ons gezamenlijk streven om kinderen en volwassenen te beschermen tegen het roken.' Volgens Verslavingskunde Nederland zijn er jaarlijks in ons land zo’n 20.000 doden als gevolg van roken en ruim 2000 door meeroken.

Begin dit jaar stopten de drogisterijen Kruidvat en Trekpleister al met de verkoop van tabak.

Ook de Alliantie Nederland Rookvrij, waarin ruim honderd organisaties zitten waaronder KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds, is blij. 'Dit is een fantastisch besluit dat wij van harte toejuichen. Andere supermarkten moeten dit voorbeeld volgen', zegt voorzitter Floris Italianer van de alliantie.

Blokhuis: 'Hulde'

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is blij met het besluit van Lidl Nederland om sigaretten in de ban te doen. Hij hoopt dat andere supermarktbedrijven er een voorbeeld aan nemen en nodigt hen binnenkort uit voor een gesprek hierover. 'Hulde', zegt Blokhuis over het besluit van Lidl. 'Belangrijke stap op weg naar de rookvrije generatie.'

Bron: ANP