Een op de vijf vrouwen die een uitstrijkje laat afnemen voor onderzoek naar baarmoederhalskanker, heeft achteraf last van lichte klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Elk jaar zijn er ongeveer 550.000 vrouwen tussen de dertig en zestig jaar oud die een uitstrijkje laten maken. Zo’n 100.000 van hen ervaren milde klachten. Ernstigere bijwerkingen als buikpijn of bloedverlies komen voornamelijk voor bij vrouwen die zijn doorgestuurd naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek of een behandeling.

Waarde van screening afwegen

De bijwerkingen worden in kaart gebracht omdat ze van belang zijn bij het afwegen van de waarde van de screening. ‘In bevolkingsonderzoeken draait alles om de vroege opsporing van kanker en het redden van levens. Dat is belangrijk maar er moet ook aandacht komen voor de klachten die erdoor worden veroorzaakt. Bijwerkingen van geneesmiddelen worden gemeld en bijgehouden in een register maar bijwerkingen van screening blijven vaak onderbelicht,’ zegt epidemioloog Dik Habbema van het Erasmus MC.

Bron: Volkskrant/NU.nl