Een aantal prominente psychiaters heeft zware kritiek op het handelen van de Levenseindekliniek. Volgens hen zou de kliniek euthanasie verlenen aan patiënten die nog niet uitbehandeld zijn.

In sommige gevallen is er ook euthanasie verleend zonder dat er sprake is van uitzichtloos lijden. Dat meldt EenVandaag zaterdag.

Oproep voor terughoudendheid

Volgens de actualiteitenrubriek roept Damiaan Denys, voorzitter van de beroepsvereniging van psychiaters, de NvvP, op tot terughoudendheid als het gaat om het verlenen van euthanasie aan psychiatrische patiënten. 'Er is alle reden om zeer voorzichtig te zijn'.

Grondig onderzoek

Steven Pleiter, directeur van de Levenseindekliniek, herkent zich niet in de kritiek van de psychiaters. 'Voordat een patiënt voor euthanasie in aanmerking komt, doen we eerst grondig onderzoek. Zeker bij psychiatrische patiënten is dat een traject dat vaak meerdere maanden duurt. Soms zelfs jaren.'

'De wet schrijft voor dat een patiënt ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. Dat moeten we aan de hand van gesprekken met de patiënt, zijn omgeving, behandelaars en zijn medisch dossier vaststellen.'

Bron: ANP MediaWatch / EenVandaag