Een deel van de mensen die ziek is geworden van het coronavirus, houdt daar naar verwachting klachten aan over. Dat schrijft de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in een leidraad die vrijdag is verschenen. De federatie stelt dat nazorg voor die patiënten essentieel is.

De federatie heeft de leidraad samengesteld in overleg met andere zorgorganisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). In het document staan adviezen aan zorgprofessionals over de behandeling van mensen met langdurige klachten.

Eerder onderzoek naar SARS

Voor het tot stand komen van de leidraad is gebruik gemaakt van eerder onderzoek naar patiënten die langdurig klachten hadden na een SARS-infectie, en gebaseerd op kennis die er nu al is verzameld over COVID-19-patiënten met aanhoudende gezondheidsproblemen.

Zorgprofessionals krijgen in ieder geval het advies om, bij een COVID-19-infectie of verdenking daarvan, mensen tijdig te informeren over het mogelijk aanhouden van de klachten. Hen wordt ook aangeraden te overwegen 'laagdrempelig contact te onderhouden in de herstelperiode'.

'Uitputting na geringe inspanning heel typerend'

Jako Burgers, huisarts, heeft zelf ook al enkele coronapatiënten gezien die te maken hebben met langdurige klachten. 'De uitputting na geringe inspanning is heel typerend. Mensen zijn daardoor gehinderd waardoor ze niet snel aan het werk kunnen.'

Burgers adviseert mensen die te maken hebben met blijvende klachten 'voldoende rust, maar ook voldoende beweging'. Mensen die voorheen erg sportief waren, moeten misschien een stapje terug doen, en rustig opbouwen. 'Het probleem erkennen doet dan ook al veel, het ligt niet aan jou, het past bij het ziektebeeld.'

'Hele dagen op bed ook niet goed'

Aan de andere kant zijn er ook mensen die hele dagen op bed blijven liggen. 'Dat is ook niet goed', vertelt Burgers. 'Die moet je aanmoedigen om af en toe wel uit bed te komen, en een beetje rond te lopen, ook om bijvoorbeeld embolieën te voorkomen'.

In ieder geval is het goed om contact op te nemen met je huisarts, als je na een (vermoedelijke) coronabesmetting te maken krijgt met langdurige klachten.

Er is een leidraad geschreven voor patiënten met COVID-19, en een aparte leidraad voor mensen die door een coronavirusbesmetting op de intensive care zijn beland. Beide documenten zijn hier in te zien.