Hoewel de leefsituatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) op een aantal terreinen is verbeterd, is hun situatie nog steeds slechter dan die van heteroseksuelen. Vooral transgenders hebben het moeilijk.

Tot die conclusie komt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de zogeheten LHBT-monitor die woensdag is verschenen.

LHB'ers ervaren meer negativiteit

Positief is dat lesbiennes, homoseksuelen en biseksuelen (LHB) in 2017 niet meer geweld meemaakten dan hetero's. Maar op andere vlakken ervaarden LHB'ers meer negativiteit in hun leven dan hetero's. Zo ervaarde 30 procent van de LHB'ers en 24 procent van de heteroseksuelen respectloos gedrag op straat door onbekenden.

LHB'ers voelen zich vaker onveilig in bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden en plekken met hangjongeren. 'Waar bijvoorbeeld 33 procent van de heteroseksuele personen zich tijdens het uitgaan onveilig voelt, geldt dat voor 37 procent van de biseksuele en 43 procent van de lesbische/homoseksuele personen', aldus het SCP.

Biseksuelen hebben vooral ongezondere levensstijl

Op het gebied van gezond leven doen homoseksuelen en biseksuelen het minder goed dan hetero's. De LHB'ers meldden meer lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen dan heteroseksuelen.

LHB'ers hebben meer conflicten op werk

Zo hebben LHB'ers vaker conflicten en krijgen ze meer te maken met negatieve bejegening. 'Daarnaast hebben LHB'ers ook meer burn-outklachten en zijn zij minder tevreden met hun werk', concludeert het SCP.

Transgenders worden twee keer zo vaak gepest als niet transgender jongeren (10 procent vs 20 procent). Zij hebben ook meer te maken gehad met verwaarlozing en mishandeling thuis, zoals onvoldoende steun, achterstelling, bedreiging en geweld.

Bron: ANP