Nieuwbakken vaders krijgen vanaf 2019 een week vrij. Willen ze nog langer kraamverlof, dan mogen ze van het nieuwe kabinet vanaf 2020 nog eens vijf weken vrij nemen tegen een wat lager salaris, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws.

De partner van de moeder kreeg tot dusver maar twee dagen verlof. CDA, D66 en ChristenUnie wilden dat verlengen. De VVD heeft daarmee volgens Haagse bronnen aan de formatietafel ingestemd, ook al voelden werkgevers er weinig voor.

Eerste vijf dagen betaald door werkgever

De eerste vijf dagen verlof krijgt een partner straks doorbetaald door de werkgever. Wil hij of zij nog wat langer vrij, dan kunnen nog eens vijf weken worden opgenomen tegen een uitkering van 70 procent van het salaris. Die wordt betaald door de overheid.

Het vaderschapsverlof in veel andere Europese landen is al geruime tijd een stuk langer.

Update 7 oktober: reactie Rutgers

De plannen van het nieuwe kabinet om het vaderschapsverlof uit te breiden is volgens Rutgers een cultuuromslag in het denken over zorg en opvoeding van jonge kinderen. Het kenniscentrum voor seksualiteit heeft zich samen met 24 andere organisaties hard gemaakt voor de uitbreiding van het betaalde verlof voor kersverse vaders.

'Eindelijk krijgt de vader de kans om er te zijn voor zijn pasgeboren kind en wordt de vader door de overheid serieus genomen als opvoeder', zegt directeur Ton Coenen.

Het nieuwe kabinet wil het vaderschapsverlof uitbreiden van twee naar vijf dagen. Daar bovenop kunnen partners vijf weken aanvullend verlof nemen tegen een wat lager salaris.

Met een uitgebreid vaderschapsverlof wint iedereen, vindt Rutgers. Moeders en vaders krijgen de kans om zorg en arbeid eerlijker te verdelen. Daardoor kunnen moeders weer makkelijker aan het werk en kunnen vaders tijd besteden aan het ontwikkelen van een sterke band met hun baby. 'Dit kan rollenpatronen tussen vaders en moeders doorbreken', aldus Coenen.

Bron: ANP