Een ontdekking door het Amsterdam UMC biedt kansen voor het ontwikkelen van een medicijn tegen dementie. Onderzoekers hebben een zeldzame genetische variant ontdekt die de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer en twee andere vormen van dementie zou verkleinen.

Tegen dementie bestaat nu geen medicijn of behandeling. De onderzoekers hopen door de werking van het ontdekte gen na te bootsen, hier verandering in te brengen.

Lees ook: Waarom kunnen we dementie nog niet genezen?

Klinisch geneticus Henne Holstege van het VUmc leidt het onderzoek. In zestig verschillende instituten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika worden proefpersonen uit zestien verschillende onderzoekspopulaties bestudeerd. 100-plussers spelen een belangrijke rol in dit onderzoek. Holstege onderzoekt al langer waarom sommige mensen gezond ouder dan 100 worden. Op een speciale ‘100-plusdag’ spraken we Holstege over haar fascinatie voor deze groep.

Bekijk fragment: Het geheim van ouder dan 100 worden? 'Elke dag een borreltje!'

De genetische variant waar het om gaat, ‘Rs 72824905’, is eerder al in verband gebracht met bescherming tegen de ziekte van Alzheimer, maar ook zeer zeldzaam. Daarom zijn er nu 53.000 proefpersonen onderzocht, waardoor meer mensen met de het gen deel uitmaakten van de onderzoeksgroep. De mensen met het gen blijken de helft minder kans op de ziekte van Alzheimer en twee andere varianten van dementie te hebben: frontotemporale dementie en Lewy-body-dementie.

info
clock 28 mei 2019, 7:42

Dementie in Nederland

1 op de 5 mensen krijgt dementie. De meest voorkomende soorten zijn alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy-body-dementie.

Bron: NOS