Gebruikers van medicijnen moeten alert zijn op mogelijke vitamine- en mineralentekorten die kunnen ontstaan door langdurig medicijngebruik. Dat vindt Natuur en -Gezondheidsproducten Nederland (NPN), de branchevereniging voor voedingssupplementen. Zij heeft heeft in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) daarom een pamflet opgesteld over de gevolgen van het langdurig gebruiken van medicijnen.

In de folder 'Medicijnen en voedingssupplementen. Tegelijk gebruiken?' zien medicijngebruikers bij welke veelgebruikte medicijnen ze alert moeten zijn om een tekort aan vitaminen of mineralen te voorkomen. En ze lezen wanneer het combineren met supplementen beter kan worden vermeden.

'Tekorten treden vaak sluipend op'

Vijf risicomedicijnen die vaak voor langere tijd worden genomen – tegen maagzuur, metformine, plastablet hydrochloorthiazide, prednison of prednisolon en de anticonceptiepil – kunnen vitamine- en/of mineralentekorten veroorzaken.

Saskia Geurts, directeur van NPN pleit voor meer bewustwording: 'Gebruikers van de pil, plaspillen, diabetesmedicijnen, maagzuur- en ontstekingsremmers moeten bewust worden dat vitamine- en mineralentekorten kunnen ontstaan. Deze tekorten treden vaak sluipend op en zijn soms lastig te herkennen.'

Bron: NPN, IVM