Het aantal curettages moet volgens onderzoekers van het AMC drastisch omlaag. De operatie na een miskraam zorgt voor baarmoederverklevingen en vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap, bericht het AD. De onderzoekers pleiten voor een landelijke richtlijn over het handelen na een miskraam.

Van de 20.000 vrouwen per jaar met een miskraam in de eerste drie maanden, krijgt nu 50 procent een curettage: het operatief leegschrapen of leegzuigen van de baarmoeder. De ingreep zorgt bij een vijfde van de vrouwen voor verklevingen, die het lastig kunnen maken om opnieuw zwanger te worden.

Verhoogde kans op vroeggeboorte

De Amsterdamse wetenschappers ontdekten ook dat de kans dat bij een volgende zwangerschap een kind te vroeg wordt geboren, door de ingreep wordt verhoogd. In plaats van 6 procent is dat 9 procent. 'Bij extreme vroeggeboortes zien we het verband met een curettage het sterkst', zegt een van de onderzoekers.

'Lichaam verwerkt in veel gevallen resten zelf'

Een curettage is alleen noodzakelijk bij vrouwen die kampen met buitensporig bloedverlies of bij vrouwen bij wie de resten van het zwangerschapsweefsel gaan ontsteken, aldus de onderzoekers. Dat zou gaan om vijfhonderd tot duizend vrouwen per jaar. De onderzoekers beweren dat in veel gevallen de resten van het zwangerschapsweefsel door het lichaam zelf verwerkt kunnen worden. Het verschilt per vrouw hoe lang dat proces in beslag neemt.

Bron: ANP/Nu.nl