Er komt een landelijke beweging die ouderen moet stimuleren om gezonder te gaan eten. Dit is een initiatief van staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Martijn van Dam (EZ). Janny van der Heijden, culinair publicist, is het boegbeeld van de beweging.

Ouderen moeten van het huidige kabinet zo lang mogelijk onafhankelijk en zelfstandig zijn. Om die zelfstandigheid te behouden, is voldoende bewegen en gezond eten belangrijk. Het is de bedoeling dat partijen uit de voedselsector deelnemen aan het initiatief.

Samen koken is belangrijk

Niet alleen overgewicht bij ouderen is een probleem — zo'n zes op de tien ouderen is te zwaar —, ook ondervoeding verdient aandacht. Van Rijn: 'In instellingen waar aandacht is voor eten en met verse producten wordt gekookt, hebben de bewoners meer trek in eten. Dat zien we ook in woongroepen waar bewoners, personeel en vrijwilligers samen koken. Waar bewoners kunnen helpen ze mee, met een aardappel schillen, of fruit schoonmaken. Niet alleen levert dat gezondheidswinst op, het is vaak ook nog veel gezelliger'.

Leveren uit de eigen streek

Staatssecretaris Van Dam: 'Door goed eten blijf je langer gezond en gelukkig. In Nederland hebben we heel veel voedselproducenten die lekker en gezond eten uit de eigen streek kunnen leveren aan zorginstellingen. We willen die in contact brengen met de koks in de zorg zodat we samen werken aan liefdevolle zorg voor onze ouderen.'

Bron: Rijksoverheid