Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is in 2008 geïntroduceerd met als doel medische patiëntgegevens in digitale vorm te bewaren en beschikbaar te maken. Na een heftige discussie in de Eerste Kamer in 2011 is besloten het EPD niet door te laten gaan. De reden: het systeem zou niet veilig zijn. Sinds die tijd is er een soortgelijk systeem ontwikkeld: het Landelijk Schakelpunt (LSP).

In het LSP kunnen artsen medische gegevens over hun patiënten delen. Je kunt zelf beslissen of je aan het LSP wilt meedoen. Je huisarts of apotheek hoort jou te informeren over het LSP en je om schriftelijke toestemming te vragen. Je geeft dan aan of je wel of niet wilt dat jouw gegevens gedeeld worden. Volgens VZVZ (Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie) hebben 11,2 miljoen Nederlanders inmiddels toestemming gegeven om hun dossier toegankelijk te maken voor andere behandelaars, op het moment dat dat nodig is.

Waarom een LSP?

In het LSP kunnen artsen een samenvatting vinden van iemands dossier of ziektegeschiedenis en de verslaggeving van de laatste zes consulten. Dit kan handig zijn, wanneer je iets overkomt buiten werktijden van de huisarts en je bij een andere arts terechtkomt die wil weten wat er in het dossier staat. Maar tegenstanders hebben onder andere als kritiekpunt dat je niet kan voorkomen dat mensen ongevraagd in je dossier kunnen kijken.

Veilige gegevensuitwisseling

Volgens minister Schippers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn zorgaanbieders vrij om te bepalen of zij elektronisch gegevens uitwisselen. Het is de verantwoordelijkheid van minister Schippers om randvoorwaarden te stellen voor veilige gegevensuitwisseling en de rechten van de patiënt daarbij na te leven. De verantwoordelijkheid voor het gebruik van de elektronische uitwisselingssystemen ligt bij de zorgverleners.

Ben jij aangesloten?

Wist jij dat het LSP is ingevoerd in Nederland? En ben je er wel of niet op aangesloten? En heb je goede uitleg gehad van je huisarts of apotheek? Zorg.nu gaat op zoek naar antwoorden. Dinsdag 21 maart besteden we aandacht aan het LSP in de uitzending (21.25 uur, NPO 1).

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws of meer weten over de uitzendingen van Zorg.nu? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, of volg ons op Twitter en Facebook.