Hartpatiënten Nederland doet een oproep aan patiënten met een pacemaker en ICD (een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen). De organisatie vraagt patiënten in een wilsbeschikking op te laten nemen dat na hun dood moet worden gecontroleerd of hun implantaat heeft gewerkt. Dit omdat uit een internationaal onderzoek - op initiatief van consumentenprogramma Radar en dagblad Trouw - blijkt dat er veel problemen zijn met medische implantaten.

Radar startte, in samenwerking met Trouw, een grootschalig internationaal onderzoek naar medische implantaten: Implant Files. Uit het onderzoek bleek dat het lastig is voor gebruikers om te achterhalen of er over hun implantaat meldingen zijn gedaan, en dat het toezicht te wensen overlaat.

Alle informatie over 'Implant Files' op de website van Radar

'We denken al langer dat er onvoldoende toezicht is' 

Hartpatiënt Rondy de Wildt las door het onderzoek dat hartpatiënten die plotseling overlijden vrijwel nooit achteraf worden gecontroleerd, vertelt zij aan Trouw. Zij kwam hierdoor op het idee om een wilsbeschikking op te stellen. Na haar dood gaan harttechnici controleren of haar medisch implantaat tot op het moment van overlijden heeft gewerkt. Hartpatiënten Nederland roept anderen nu op hetzelfde te doen.

Bekijk het dossier van Zorg.nu over de veiligheid van implantaten 

'Een belangrijk initiatief', vindt Marly van Overveld, coördinator van Hartpatiënten Nederland. 'We hebben al langer het idee dat er onvoldoende toezicht is op de juiste werking van deze implantaten.' Ook zou de stichting berichten hebben gekregen over stents in aderen die leiden tot een hartstilstand. 

Hartpatiënten Nederland is in overleg met juristen en cardiologen om het idee te formaliseren.

Heb jij een pacemaker en heb je vragen?

Heb je een pacemaker en deel je de mening van Rondy de Wildt? Patiënten die ook een wilsbeschikking willen opstellen kunnen zich melden bij Hartpatiënten Nederland. Dit kan via het telefoonnummer 0475–31 72 72 of via de mail: roermond(at)hartpatienten.nl (vervang de (at) voor een @). Bij de stichting kun je ook terecht voor al je vragen omtrent dit initiatief. Je kunt ook meer informatie vinden op de website van Hartpatiënten Nederland.

Andere vragen over je pacemaker of implantaat kun je voorleggen bij je arts. Op de website van Radar vind je tips om je voor te bereiden op een eventueel gesprek. Ook kun je de wereldwijde database doorzoeken, om informatie te vinden over jouw implantaat. 

Bron: Trouw / Hartpatiënten Nederland