KWF Kankerbestrijding kan in 2020 beschikken over 34 miljoen euro ten behoeve van nieuwe kankeronderzoeksprojecten. Zo gaat er geld naar onderzoek voor vroege opsporing van kanker, het gebruik van 'augmented reality' en naar de behandeling van alvleesklierkanker. 

'Veel dank gaat uit naar onze donateurs en vrijwilligers. Dankzij hen kunnen wij op deze schaal investeren in kankeronderzoek en bijdragen aan betere vooruitzichten voor kankerpatiënten', aldus Fred Falkenburg, directeur KWF Kankerbestrijding. 

KWF stelt dat elk project door een zorgvuldig beoordelingsproces moet voordat het budget krijgt toegekend. 'Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij', staat er in het persbericht. Op basis van de beoordelingen neemt KWF een besluit, waarna het ook nog tijdens de onderzoeken betrokken blijft. 

Vroege opsporing 

Een aanzienlijk deel van de gelden wordt geïnvesteerd in onderzoek op het gebied van vroegtijdige opsporing van kanker. Zo gaat er geld naar de ontwikkeling van een biosensor voor neuroblastoom, een vorm van kanker die vooral jonge kinderen treft. De biosensor is een apparaat dat in urine kijkt naar de aanwezigheid van schadelijke moleculen; de sensor moet snel uitsluitsel geven of deze moleculen aanwezig zijn.  

Ook gaat er geld naar een onderzoek aan de Radboudumc, waar wordt gekeken naar bacteriën op poliepen. Hierdoor hopen onderzoekers darmtumoren vroegtijdig te kunnen ontdekken.

Gebruik van 'augmented reality'

Om bij het wegsnijden van een tumor preciezer te kunnen bepalen welk weefsel kwaadaardig is en welk weefsel gezond, gaat een onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek zich richten op augmented reality. Hierbij worden computerbeelden van vóór de operatie toegevoegd aan de livebeelden op de operatiemonitor, om zo nauwkeuriger te kunnen opereren. 

Behandeling alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een van de moeilijkst te behandelen vormen van kanker. KWF investeert in een project waar gebruik wordt gemaakt van een bijzonder apparaat dat bestraling met MRI combineert. Hiermee kan je tijdens de bestraling zien waar de tumor precies zit, om eventueel de behandeling bij te kunnen sturen. 

Bekijk voor meer informatie over de onderzoeksprojecten op de website van KWF