27 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 is afgelopen jaar verbrand door de zon, blijkt uit onderzoek van Kantar, in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Volgens KWF is huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland.

Waarom is het zo belangrijk om kinderen goed te beschermen tegen uv-straling van de zon? Een woordvoerder van het KWF legt uit: 'Een kinderhuid ontwikkelt zich snel door celdeling. Als je verbrandt dan beschadigen de cellen, en een beschadigde cel kan zich later ontwikkelen tot huidkanker'.

Huidkanker is meest voorkomende kankersoort in Nederland

In 2019 kregen 70 duizend mensen in Nederland de diagnose huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Er bestaan verschillende varianten van de kanker, de ene vorm is beter te behandelen dan de ander.

Een melanoom is daarvan de meest kwaadaardige vorm, er kunnen al vroeg uitzaaiingen optreden. Voor het grootste deel van de mensen met de diagnose huidkanker volstaat een milde behandeling, maar een groep mensen krijgt te maken met de agressieve vorm, een melanoom.

Bescherm jezelf en je kinderen goed!

Het is dus verstandig jezelf en je kinderen goed te beschermen. Het advies van het KWF voor kinderen luidt: smeer je kinderen iedere twee uur in met factor 30 en zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur. Een uv-pakje kan ook goed helpen om je kind te beschermen tegen de schadelijke zonstraling. Het KWF heeft ook een app ontwikkeld waar je per locatie kunt zien hoe hoog de uv-straling is en wat dat betekent voor de zonbescherming.

Lees ook: Wat is zonkracht, en hoe kan het dat je de ene dag sneller verbrandt dan de andere dag?