25 procent van de praktijken in de fysiotherapie staat onder water. Dat zegt Guusje ter Horst, voorzitter van de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, in Nieuwsuur. Het verwondert haar dat niemand in Den Haag voor de fysiotherapeuten opkomt.

Ter Horst stelt dat kostendekkende uurtarief voor fysiotherapie 36 euro is, maar dat zorgverzekeraars niet bereid zijn dat te betalen. Volgens haar werken de fysio's al tien jaar lang onder de kostprijs.

'Met handen en voeten gebonden'

Fysiotherapeut Hans van Hulst bevestigt dit beeld. Volgens hem krijgen fysiotherapeuten momenteel dertig procent minder betaald dat ze eigenlijk zouden moeten krijgen. 'Je zou denken dat we steeds belangrijker worden, maar we zijn met handen en voeten gebonden door de afspraken die zorgverzekeraars met ons maken.'

Behandelindex

Eerder maakte Zorg.nu een uitzending over de behandelindex. Dat is een cijfer waarmee een fysiotherapeut, logopedist of oefentherapeut kan zien hoeveel hij behandelt ten opzichte van andere praktijken in Nederland. Zorgverzekeraars gebruiken dit cijfer om te kunnen bepalen of praktijken efficiënt en doelmatig bezig zijn. Volgens de fysiotherapeuten werkt deze methode averechts en is de patiënt en gezondheidszorg er niet bij gebaat.

Bekijk de uitzending over de behandelindex

Bron: Nieuwsuur