De kwaliteit van ontbijtgranen laat vaak te wensen over. Om de voedingswaarde van de ontbijtgranen te bepalen, berekende de Consumentenbond de zogenoemde Nutri-Score van zeventig van dergelijke producten. 

Het label van de Nutri-Score laat met kleuren en letters op eenvoudige wijze zien hoe (on)gezond een product is. Van de twintig ontbijtgranen voor kinderen zouden er volgens de bond slechts vijf in aanmerking komen voor een A, de gezondste score op het label. Bij de vijftig ontbijtgranen voor volwassen is dat met 22 ook nog niet eens de helft. De Consumentenbond bepleit al langer de invoering van het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score in ons land. Nutri-Score loopt van A in donkergroen (gezond) tot E in rood (ongezond). De opzet van het label van Nutri-Score doet enigszins denken aan het energielabel.

De Consumentenbond presenteerde de nieuwste conclusies bij een speciaal ontbijt in Den Haag. Producten die relatief veel suikers en verzadigde vetten bevatten, zoals Holie granola cocos & cacao nibs, scoren slecht. Onbewerkte producten zoals havermout, maar ook producten met een laag suikergehalte en weinig verzadigde vetten zoals Jumbo crunchy muesli rood fruit scoren juist hoog. In een handige infographic wordt inzichtelijk gemaakt in welke categorie de meest bekende merken vallen. 

Voedselkeuzelogo verplichten

'Hiermee laten we nogmaals de kracht van Nutri-Score zien: consumenten krijgen direct een realistisch beeld van de voedingswaarde. Wij willen dat dit voedselkeuzelogo op alle voedingsmiddelen komt, zodat in één oogopslag te zien is welk product gezond is en welke niet', aldus directeur Sandra Molenaar.

De bond constateerde dat op het oog vergelijkbare producten toch heel verschillend kunnen scoren. Het was al bekend dat producten waarvan men het doorgaans niet zou verwachten relatief veel suikers bevatten. Het Diabetesfonds heeft een vergelijkend warenonderzoek uitgevoerd waaruit blijkt welke ontbijtgranen het meest gezond zijn.

Bron: ANP / Consumentenbond / Diabetesfonds