Het is een publiek geheim dat toiletbrillen een verzamelplaats zijn van bacteriën. Kun je ziek worden van een vieze wc?

Tegen de Volkskrant zegt Jan van Zeijl, arts-microbioloog van het centrum voor infectieziekten Izore, dat zogeheten aerosolen uit het toilet worden geslingerd bij het doortrekken. Aeorosolen zijn vloeistofdeeltjes in het spoelwater van het toilet. Van Zeijl vertelt dat die deeltjes ver kunnen doorschieten. Als in het toilet ontlasting of urine ligt, dan komt dat tijdens het doortrekken onder andere op de wc-bril en het douchegordijn terecht.

Darmklachten na contact met mond

Je kunt ziek worden van een toilet door contact van je handen met de wc-bril of spoelknop. Als je vervolgens je mond aanraakt, dan kun je last krijgen van darmklachten. Van Zeijl legt uit dat daarvoor wel een bepaalde dosis ziekteverwekkers nodig is. Volgens de microbioloog is bij mensen met een lage weerstand een geringe dosis al voldoende.

'Bacteriën verspreiden zich verder bij doortrekken met gesloten bril'

Van Zeijl noemt dat het weinig zin heeft om het toilet door te trekken met de wc-bril naar beneden. Het zorgt er zelfs voor dat juist meer bacteriën verspreid worden, omdat er rubberen dopjes tussen deksel en wc-bril zitten. Die zorgen voor wat ruimte tussen pot, bril en deksel, maar daardoor wordt het sproei-effect wel versterkt. Aerosolen worden een stuk verder aangetroffen dan bij een open deksel het geval is. Van Zeijl noemt als beste maatregel het toilet schoon te houden en om je handen te wassen.

Bron: De Volkskrant