De huisartsenzorg lijkt weer iets te normaliseren, toch ziet huisarts Nasseri uit IJsselstein dat nog veel mensen terughoudend zijn in het contact zoeken als er gezondheidsklachten zijn. Hij trekt daarom ook aan de bel: 'Neem contact op met gezondheidsklachten: telefonisch kan altijd, dan kunnen we daarna kijken of het nodig is dat je even langskomt'.

Nasseri is bezorgd over mensen met gezondheidsproblemen die nu niets van zich laten horen. Nasseri: 'Ernstige klachten, zoals pijn op de borst, hartritmestoornissen, erge buikpijn, heftige hoofdpijn: het is niet goed als mensen daar lang mee rond blijven lopen. En ook: mensen met suikerziekte en een wisselende suikerspiegel, het blijft niet zonder gevolgen als dat niet gecontroleerd wordt'.

'Neem vooral telefonisch contact op!'

Nasseri vervolgt: 'Ook mensen met ernstige psychische klachten hebben het zwaar nu. De psycholoog van de huisartsenpraktijk of de huisarts zelf bood eerder nog enige houvast. Die mensen kunnen nu nog meer in een isolement raken.' Ook voor hen geldt zijn oproep: neem toch vooral telefonisch contact op.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) kan zich goed vinden in de boodschap van Nasseri. 'Huisartsen zijn sowieso telefonisch bereikbaar, en in overleg wordt dan gekeken of het nodig is langs te komen.'

Noodzakelijke zorg wordt weer opgepakt

De vereniging zag eerder dat er erg gezocht werd naar een goede manier van werken binnen een huisartsenpraktijk: hoe zorg je ervoor dat patiëntenstromen goed gescheiden blijven?

Praktijken hebben daar zelf invulling aan gegeven, bijvoorbeeld door consulten zo te plannen dat er enige tijd tussen zit, of door mensen te vragen in de auto te wachten en ze te bellen als ze aan de beurt zijn. Het komt ook voor dat mensen met verkoudheidsklachten naar een andere praktijk worden gestuurd dan mensen met gezondheidsklachten van heel andere aard.

'Het is in ieder geval zover dat de noodzakelijke zorg weer opgepakt wordt', vertelt de LHV. Als je na een telefonisch contact wordt gevraagd om langs te komen naar de praktijk, 'dan hoeven mensen er geen twijfel over te hebben: dat is veilig', aldus de LHV.