Trekpleister en Kruidvat stoppen met de verkoop van tabak. Dat laat topman Gerard van Breen in een interview in het AD weten.

Hij zegt dat de twee winkelketens 'zich steeds meer willen profileren als health-winkels, met een grotere keus in zelfzorgmedicijnen. Dan passen sigaretten echt niet meer in ons concept.'

Verkoop geleidelijk teruggeschroefd

De verkoop in de 1373 filialen van Trekpleister en Kruidvat in Nederland en België wordt geleidelijk teruggeschroefd. 'Omdat we de winkels tegelijk willen ombouwen en dat kan niet allemaal in één keer. En omdat dat ook financieel onverantwoord is', geeft de topman als reden waarom het meer dan anderhalf jaar duurt voordat de sigaretten uit alle filialen zijn verdwenen.

Van Breen is naar eigen zeggen trots op deze stap. Hoeveel omzet de twee drogisterijketens voortaan mislopen, wil Van Breen niet zeggen, maar volgens hem scheelt het 'toch enkele procenten.

Reactie KWF

KWF Kankerbestrijding laat in een reactie weten blij te zijn met de beslissing van de ketens om als eerste retailer te stoppen met de verkoop van tabaksproducten. Volgens de organisatie zetten de ketens daarmee een belangrijke stap op het gebied van bescherming van de jeugd tegen de schadelijke gevolgen van tabak.

KWF benadrukt dat zolang tabak overal zo makkelijk te verkrijgen is, het een normaal product lijkt. 'Het stoppen met de verkoop van tabak is een mooie bijdrage op weg naar een Rookvrije Generatie.'

Reactie supermarkten

Supermarktketen Jumbo zegt niet van plan te zijn om te stoppen met de verkoop van tabak. 'We vinden het belangrijk dat onze klanten voor al hun boodschappen bij Jumbo terechtkunnen, dus ook voor rookwaren', aldus een woordvoerster. Wel is Jumbo naar eigen zeggen de eerste supermarkt die het rookwarenschap heeft afgedekt. Met het afdekken 'hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen het roken door jongeren'.

Albert Heijn zegt in een verklaring te wachten op een nieuwe wet die supermarkten verplicht stelt rookwaren af te dekken. Drogisterijketen Etos, die net als Albert Heijn onder Ahold valt, is al jaren geleden gestopt met de verkoop van tabak.

Bron: ANP