Er is maar één gen nodig om van je lichaam een tijdbom te maken en je leven compleet op z'n kop zetten. De vrouwen in de documentaire Krijg Nou Tieten hebben dit aan den lijve ondervonden. Zij dragen namelijk het BRCA-gen, ook wel borstkankergen genoemd, dat de kans op borstkanker voor hen en vaak ook hun kinderen ernstig vergroot. Krijg Nou Tieten laat, in borstkankermaand oktober, zien welke angsten en heftige dilemma's het dragen van dit gen met zich meebrengt. Te zien bij AVROTROS op NPO 2, maandag 9 oktober om 21.00 uur.

Let op: na de uitzending kun je meepraten of vragen stellen op de Facebookpagina van Zorg.nu. Vanaf 21.55 uur zitten de maaksters van de documentaire en een deskundige klaar om je vragen te beantwoorden.

De diagnose borstkanker slaat in als een bom. Zeker als je daarnaast ook drager van het BRCA-gen blijkt te zijn. Jij vecht voor je leven en beseft je ondertussen dat jouw moeder, zussen en kinderen waarschijnlijk ook een groot risico lopen om ziek te worden. Als vrouwelijke drager van het gen heb je 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Dat vraagt om heftige keuzes, ook als je (nog) niet ziek bent. Laat je jouw borsten preventief verwijderen? En zo ja: kies je dan voor een borstreconstructie?

Bewustwording rondom het borstkankergen

Documentairemakers en vriendinnen Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre worden kort na elkaar geconfronteerd met de ziekte borstkanker. Beiden laten zich testen op erfelijkheid. Brumsteede blijkt drager van het BRCA-gen te zijn, Van der Starre niet. De twee herstellen en besluiten hun persoonlijke situatie te gebruiken voor het maken van een film, om zo de bewustwording rondom het borstkankergen te vergroten.

Positief en krachtig in het leven staan

In Krijg Nou Tieten de dilemma's van de ongeneselijk zieke Mylene, die met spanning de uitslag afwacht van de erfelijkheidstest van haar kinderen. Tiffany, die door het gen op 25-jarige leeftijd al heftige keuzes moet maken. En de zusjes Marianne en Jannicke, waarvan de één haar borsten preventief laat verwijderen, nadat de ander ziek is geworden en zij beiden drager blijken te zijn. Krijg Nou Tieten laat vrouwen zien die, ondanks de ernst van de keuzes die zij moeten maken, positief en krachtig in het leven staan.

Na de uitzending: meepraten op Facebook

Krijg Nou Tieten is maandag 9 oktober om 21.00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2. Wil je meepraten of heb je vragen na het zien van de documentaire? Zorg dat je na de uitzending kijkt naar de livestream op de Facebookpagina van Zorg.nu. De documentairemaaksters zitten daar, samen met een deskundige, klaar voor vragen.

youtu.be/lmFxRUcjAbs

Bron foto: Nico Kroon