Een aantal Nederlandse ziekenhuizen is begonnen met het halveren van chemokuren bij een een deel van de patiënten met darmkanker. Het Parool schrijft dat een behandeling van drie maanden vaak even effectief is als een behandeling van zes maanden.

Het AMC, OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek passen de kortere behandeling al toe. Die is gebaseerd op een onderzoek onder geopereerde darmkankerpatiënten met minimale uitzaaiingen in de lymfeklieren. Uit dat vooralsnog ongepubliceerde onderzoek bleek dat de verkorte behandeling even effectief was. Het onderzoek vond in twaalf landen plaats en onderzocht 12.800 patiënten.

Minder bijwerkingen

Dankzij de nieuwe methode is de patiënt korter ziek, zijn er veel minder bijwerkingen en dalen de kosten voor behandeling per patiënt aanzienlijk. Emile Voest, medisch directeur en tevens oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek is tevreden: ‘Het betreft een zware behandeling met veel toxiciteit’, vertelt hij tegenover Parool. Volgens hem zijn er ongeveer vijfduizend patiënten met darmkanker in Nederland die in aanmerking komen voor deze verkorte behandeling.

Bron: Nu.nl