Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in elke wijk een ggz-hulpverlener beschikbaar is. Akerboom merkt dat de politie steeds vaker met spoed moet uitrukken vanwege noodsituaties door verwarde mensen. Hij pleit daarom voor meer psychische hulp.

'Wij lijken het nationale opvangcentrum voor personen met verward gedrag te zijn geworden. Dat gaat van mensen die de kluts kwijt zijn tot enorme geweldsuitbarstingen. Het gaat om heftige incidenten die regelmatig voorkomen die ook politiemensen raken', aldus Akerboom. 'Het zou goed zijn als in elke wijk een GGZ-medewerker werkt, want nu zijn wij dat', zegt de korpschef in een interview met het AD.

Preventie is onvoldoende

De toename van verwarde mensen op straat komt volgens hem doordat 'in de preventie de touwtjes wat lijken te zijn losgelaten en inrichtingen zijn verkleind'. Hij roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren.

Politie moet vaker uitrukken

Het aantal keren dat de politie moet uitrukken voor spoedsituaties is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen. 'Als mensen hulp nodig hebben, bellen zij in toenemende mate de politie. De politie is en blijft een anker. Waar andere publieke functies verdwijnen - denk aan de brievenbus, het postkantoor of de bank - blijft de politie zichtbaar in de wijk en weten mensen ons te vinden', aldus Akerboom.

Bron: ANP