Komende dagen zijn er veel pollen in de lucht. Vervelend voor hooikoortspatiënten, want dat betekent snotteren, niezen, een kriebelende keel en tranende ogen.

Graspollen zijn de grootste veroorzaker van hooikoorts in Nederland, stelt Eric Vuurman, onderzoeker bij Maastricht UMC. Tegen RTL Nieuws zegt hij: 'De problemen met graspollen zijn echt gigantisch groot. De grootste groep mensen met hooikoorts heeft last van grassen en gras is overal.'

De hazelaar en els zijn aan het einde van hun bloeiperiode. Mensen met een allergie voor deze bomen zullen hiervan dus geen klachten meer ervaren.

Bekijk video: Wat is hooikoorts?

Vuurman raadt aan niet te wachten met naar de huisarts gaan als je klachten hebt. 'Denk niet dat het 'erbij hoort'. In Nederland wordt hooikoorts zwaar onderschat.' Het kan gebeuren dat je pas op latere leeftijd erachter komt dat je hooikoorts hebt. Met behulp van een bloed- of huidtest kan worden vastgesteld waar je allergisch voor bent.

Bioloog Maurice Martens zegt dat het belangrijkste is om contact met pollen te vermijden. Maar dit kan niet altijd. Probeer daarom je gedrag erop aan te passen.

Lees ook: Hoe ga je om met hooikoorts?

Bron: RTL Nieuws / Pollennieuws.nl