De zomertijd is weer ingegaan. Om 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruitgezet.

Dat betekent dat deze nacht een uur korter is. In de ochtend wordt het nu weer wat later licht, terwijl het 's avonds langer licht blijft.

In het laatste weekend van oktober eindigt de zomertijd en gaat de wintertijd in. Dat gebeurt in de nacht van 27 op 28 oktober. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok. Sinds het begin van de twintigste eeuw was het een komen en gaan van zomertijden, regelingen en begin- en einddata. De start en het einde van de zomertijd is in 2002 geharmoniseerd.

Vrienden en vijanden van de zomertijd

De zomertijd, die afwijkt van de standaardtijd, heeft vrienden en vijanden. Voorstanders zeggen dat de periode leidt tot energiebesparing. Lampen hoeven immers pas later aan. Bovendien zou een uurtje langer licht minder verkeersdoden en criminaliteit tot gevolg hebben.

Tegenstanders zetten vraagtekens bij vooral de energiebesparing. Het effect is niet aantoonbaar of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is.

Problemen door slaaptekorten

Die verstoring kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, zeggen slaapdeskundigen. Omdat het maar om een uurtje gaat, zijn deze verschijnselen meestal na enkele dagen weer voorbij.

Gelukkig kun je de overgang naar de zomertijd iets soepeler voor jezelf maken.

Bekijk de slaaptips

Onderzoek naar voor- en nadelen

Toch ziet het er niet uit dat er spoedig een eind aan de zomertijd komt. Het Europees parlement verwierp vorige maand een motie waarin de Europese Commissie werd opgeroepen met een afschafvoorstel te komen. Wel komt er een onderzoek naar de voor- en nadelen van de zomertijd.

Bron: ANP