Eén op de twaalf mannen en één op de vijfhonderd vrouwen is kleurenblind. Voor kleurenblinden heeft het Centraal Museum in Utrecht nu toch een manier om kleur te zien in de kunstwerken. Daar bieden ze speciale brillen aan die kleurenblinden helpen kleur te zien en te onderscheiden.

Het museum heeft in samenwerking met EnChroma’s Color Accessibility Program meerdere EnChroma brillen voor kleurenblindheid verworven die ze kunnen lenen aan museumbezoekers. De brillen zorgen ervoor dat mensen met bepaalde afwijkingen (Protan en Deutan) bepaalde kleuren in de kunstwerken met een versterkt, helder en rijker contrast zien. 

Hoe wordt kleurenblindheid eigenlijk veroorzaakt?

Iedereen heeft in het oog drie kegeltjes; rood, groen en blauw. De kegeltjes overlappen elkaar en zorgen voor lichtgolven. Op deze manier zien en onderscheiden we kleur. Bij mensen die kleurenblind zijn overlappen de kegeltjes te veel. Het wordt dan moeilijker om alle kleuren te zien en te onderscheiden.

Reacties van museumbezoekers

Voor sommigen is de bril gewoon een ‘leuke’ ervaring. Voor anderen maakt het meer los vertelt opticien Rufus Heeren. ‘We hadden laatst een meneer die voor het eerst in twintig jaar de lippenstift van zijn vrouw zag. Daar was hij behoorlijk door geëmotioneerd en dat was leuk om mee te maken.'

Lees ook: Meer mensen met bijziendheid, is het te voorkomen?

Bron: Centraal Museum in Utrecht, NOS