Al bij het uitdenken van producten moet rekening worden gehouden met de onzichtbaar kleine plastic deeltjes die erdoor in het milieu kunnen komen. De Gezondheidsraad wil dat overheid en bedrijfsleven zich daar samen voor inspannen, zo liet de instantie donderdag weten aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

'Onzichtbaar kleine plastic deeltjes vervuilen zeeën en rivieren. Ze hopen zich op in mosselen en ander seafood. Ook komen ze voor in de lucht en kunnen we ze inademen. Hoe ongezond dat is, weet op dit moment niemand', aldus de raad. Daarom zijn voorzorgsmaatregelen nodig, net als nader onderzoek. 'Daarvoor is het ontwikkelen van betrouwbare meetmethoden een eerste vereiste.'

Microplastics uit bijvoorbeeld toiletartikelen en verf belanden rechtstreeks of via het rioolwater in het oppervlaktewater. Ook kunnen ze in het milieu belanden door slijtage van grotere stukken plastic, of in de lucht komen door slijtage van synthetische kleding en autobanden.

Ook consumenten moeten zich bewuster worden van de verspreiding van plastic deeltjes door allerlei producten, vindt de raad.

Bron: ANP