Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van het voedingssupplement rode gist rijst, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb woensdag. Het centrum ziet een toename van het aantal klachten na gebruik ervan.

Rode gist rijst, dat in Nederland te koop is onder allerlei merknamen bij de drogist en natuurvoedingswinkel, is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Een van de belangrijkste werkzame stoffen in het supplement is een natuurlijke statine, een cholesterolverlager. Artsen schrijven die op recept voor.

'Klachten komen overeen met de bijwerkingen van statines'

Lareb ontving zestien meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bijwerkingen van statines en variëren van spierpijn en maag- en darmklachten, tot ernstige klachten zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd van bloed. Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) geïnformeerd over de meldingen.

Meer over voedingssupplementen

Bron: ANP