Berend Botje, een kinderopvangorganisatie met vijftig opvanglocaties in Noord-Holland, overweegt kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt tegen mazelen. 'Mensen die niet inenten brengen een grote groep baby's in gevaar', zegt Alien Alberts, directeur van de organisatie tegen Trouw.

Berend Botje vangt meer dan 3100 kinderen op, op verschillende locaties, variërend van peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang (bso), gastouders en crèches. Alberts maakt zich vooral zorgen om de baby's onder de veertien maanden, die nog niet zijn ingeënt tegen mazelen.

'Kinderen en peuters lopen geen gevaar'

Volgens Alberts lopen kinderen op bso's en peuters in peuterspeelzalen geen gevaar en is een streng beleid hier niet nodig. 'Als ouders hun kinderen niet inenten tegen polio of baarmoederhalskanker is dat niet per se schadelijk voor de omgeving. In het geval van mazelen is dat anders', aldus Alberts. 'Het beleid zal uiteindelijk wel neerkomen op weigeren. De vraag is alleen: voor welke groepen gaat dat gelden?'

Het bestuur van Berend Botje gaat praten over een nieuw beleid. 'We praten met de GGD, met juristen, en niet te vergeten met ouders over de beste aanpak', aldus Alberts.

Bron: Trouw