Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel van D66'er Rens Raemakers dat kinderopvangcentra het recht geeft om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

Het voorstel krijgt in elk geval steun van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. De partijen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws. Op dit moment is het volgens Ramakers nog onduidelijk of de kinderopvang deze kinderen mag weigeren.

'Overheid moet norm stellen, niet de kinderdagverblijven'

'Het is een goede eerste stap om ouders die zich zorgen maken de zekerheid te geven dat hun kind veilig is op de opvang', aldus VVD'er Sophie Hermans tegen RTL. Gijs van Dijk (PvdA) steunt het voorstel, maar vindt het eigenlijk niet ver genoeg gaan. 'De overheid moet de norm stellen, niet de kinderdagverblijven', zegt hij.

Lees ook: Kabinet werkt aan vaccinatieplicht voor de kinderopvang

CDA komt met nog een voorstel

Het voorstel geeft meer duidelijkheid en keuzevrijheid voor ouders, aldus een woordvoerder van het CDA. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat de vaccinatiegraad hoger wordt. Het CDA komt nog met een amendement dat ook gastouders niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren.

Update 20:02 - VVD en SP gaan initatiefwetsvoorstel doen voor vaccinatieplicht 

SP en VVD willen een vaccinatieplicht voor de kinderopvang als de vaccinatiegraad een ondergrens bereikt. De partijen komen met een initiatiefwetsvoorstel, kondigden ze dinsdag aan.

'De vaccinatiegraad onder kinderen daalt en is op dit moment al lager dan wordt geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is niet goed. Kinderen verdienen een gezonde omgeving en ouders moeten er zeker van kunnen zijn dat de kinderopvang een plek is die zo veilig mogelijk is', aldus Maarten Hijink (SP).

Een onafhankelijke commissie moet volgens het voorstel bepalen wat en wanneer de kritische ondergrens van de vaccinatiegraad is bereikt. Dan kan ze een vaccinatieplicht adviseren waarna het kabinet een besluit neemt.

Bron: ANP