In Groot-Brittannië worden ouders opgeroepen om hun kind te laten vaccineren tegen griep. De oproep komt van het Britse gezondheidsinstituut NHS. De autoriteiten willen voorkomen dat grootouders met een lage weerstand met de feestdagen besmet worden door zieke kinderen.

In de oproep staat dat kinderen meer kans hebben om het griepvirus op te lopen en het op school ook snel verspreiden. De griepprik zou helpen voorkomen dat zieke kinderen tijdens de feestdagen hun opa's en oma's met een lage weerstand besmetten. Griep kan voor ouderen soms ernstige gevolgen hebben.

'Geen slecht idee'

Volgens Ab Osterhaus, viroloog en griepdeskundige, is het geen slecht idee. Tegen RTL Nieuws zegt hij: 'Vooral jonge kinderen die voor de eerste keer griep krijgen, zijn extra gevoelig voor influenza. Zij hebben nog weinig weerstand opgebouwd tegen de verschillende griepvirussen en hebben op scholen en crèches veel intensief contact met leeftijdgenootjes, waardoor het virus zich snel verspreid.'

Twijfels over de griepprik

In Nederland wordt de griepprik beschikbaar gesteld voor mensen van 60 jaar of ouder of met bepaalde medische aandoeningen, zoals longziekten, diabetes of hartziekten. Over de vaccinatie bestaan veel twijfels. Sommigen vinden dat de griepprik alleen maar een commercieel doel heeft. Zorg.nu sprak eerder met huisarts Joost Zaat en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees ook: werkt de griepprik?

WHO: geef kinderen standaard de griepprik

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om naast ouderen en mensen met een bepaalde medische aandoening ook zwangere vrouwen en kinderen van een half jaar tot vijf jaar oud te vaccineren. In bijvoorbeeld Groot-Britannië, Oostenrijk en Finland gebeurt dat al. Daar krijgen kinderen standaard een uitnodiging voor een griepvaccinatie, in de hoop dat het griepvirus minder snel wordt verspreid.

Bron: RTL Nieuws