Wie vermoedt het nieuwe coronavirus te hebben opgelopen, moet eerst rustig op Thuisarts.nl kijken, de site van Het Nederlands Huisartsen Genootschap, en op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

Daar kun je zien of de vermoedens enigszins gegrond zouden kunnen zijn. Dat zegt de woordvoerder van het genootschap, Jako Burgers, huisarts in Gorinchem. Wat mensen volgens hem vooral niet moeten doen, is meteen naar de dokter snellen.

Lees meer over het advies bij Thuisarts.nl.

Kwetsbare mensen in wachtkamer dokter niet besmetten

Dat is om twee redenen geen goed idee, meldt hij. Mocht je het virus dragen, dan zou je de hele wachtkamer kunnen besmetten en juist daar zitten ook nog eens vaker kwetsbare mensen, voor wie het virus gevaarlijker is.

Daarbij zou door alle onnodige bezoeken de zorg ook 'verstopt' kunnen raken, aldus Burgers. De kans op dat laatste lijkt hem nu ook weer niet zo groot, omdat veel huisartsen geen inloopspreekuur meer hebben en patiënten eerst een afspraak moeten maken, waarbij de assistent(e) al vragen stelt.

Lees ook: Coronavirus: wanneer ben je besmettelijk, wat maakt dit erger dan de gewone griep?

Het door hem aanbevolen Thuisarts.nl werd acht jaar geleden door het genootschap in het leven geroepen en verwerkt inmiddels circa 150.000 hits per dag van mensen die op zoek zijn naar ziekten en symptomen.

Bron: ANP