De recreatieve drug ketamine is mogelijk te gebruiken als middel voor migraine. Ketamine werd vroeger al gebruikt als verdovingsmiddel en is nu een week lang getest als migrainemiddel op 61 mannelijke patiënten tussen de veertig en vijftig jaar oud, zo schrijft de Telegraph.

De patiënten moesten voordat het medicijn werd toegediend hun hoofdpijn beoordelen met een cijfer op een schaal van 1 tot 10. De gemiddelde pijn voor de behandeling kwam uit op een 7,5. Na een week onderzoek met lage dosissen ketamine beoordeelden de patiënten hun klachten op een 3,4. De pijn was het minst op de vierde dag en driekwart van de patiënten had na het behandelingstraject minder pijn. Ook hadden zij niet veel last van bijwerkingen, zoals hallucinaties.

Langdurige behandeling

Volgens Dr Eric Schwenk, directeur van de orthopedische anesthesie van Thomas Jefferson Ziekenhuis in Philadelphia, wijzen deze resultaten op een mogelijk succesvolle behandeling voor patiënten waarbij niets anders helpt. Volgens de anesthesist richtte het onderzoek zich nu nog op de korte termijn, maar hij is positief over de mogelijkheden voor een langdurige behandeling.

Migraine

Volgens de Hersenstichting krijgt in Nederland 33% van de vrouwen en 13% van de mannen ooit in hun leven migraine. Een kwart van de vrouwen en 7,5% van de mannen heeft er minimaal eens per jaar last van. Migraine treft met name mensen tussen de 15 en 55 jaar oud.

Ketamine

Ketamine is ontwikkeld als middel tegen pijn en als narcosemiddel bij operaties, zowel bij mens als dier. Door de bijwerkingen zoals hallucinaties en een dromerige en zweverige toestand wordt het ook recreatief gebruikt.

Bron: Jellinek, Telegraph, Hersenstichting, Nu.nl