Kenza Bolsius heeft een Instagramaccount waarop ze open is over haar psychische problemen. Haar account heeft inmiddels bijna 17 duizend volgers en is uitgegroeid tot een platform waarop mensen met mentale problemen samenkomen voor steun. Maar ineens werden Kenza's foto's verwijderd of gemarkeerd als gevoelige inhoud.

Ze worstelt met zelfbeschadiging, depressie en trauma's van seksueel misbruik. Daarover is open op haar Instagramaccount.

Strengere regels

De reden dat Instagram de foto's van Kenza heeft verwijderd, is dat haar littekens die ze opliep door zelfbeschadiging te zien zijn. Sinds februari heeft Instagram strengere regels rondom het laten zien van zelfbeschadiging. Het zou volgens hen anderen kunnen aanzetten om hetzelfde te doen.

Een aantal van de foto's is gemarkeerd als gevoelige inhoud. De foto verschijnt dan wazig en je wordt gewaarschuwd omdat de foto mogelijk aanstootgevend is of storende inhoud bevat. Je kunt de foto alleen zien als je op 'foto bekijken' drukt. 

Opnieuw gedwongen om lichaam weg te stoppen

Kenza heeft het moeilijk met de boodschap die Instagram afgeeft. 'Wat ze hier eigenlijk mee proberen te zeggen is dat mijn lichaam aanstootgevend is. Dat doet veel pijn. Jarenlang heb ik mijn lichaam verstopt vanwege mijn littekens. Ik droeg alleen maar lange broeken en shirts met lange mouwen. Op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt en toen voelde ik me zó vrij. Maar nu word ik weer gedwongen op m'n lichaam weg te stoppen.'

Door deze beperkingen post Kenza andere foto's dan voorheen. Ze verbergt de littekens, gaat anders voor de camera staan, of plakt het woord 'scars' over haar littekens heeft zodat haar foto's niet verwijderd worden. 

'Moeten andere littekens ook verbannen worden?'

Kenza is niet helemaal tegen het beleid. 'Zelfverheerlijking van zelfbeschadiging moet niet kunnen en ik vind het dan ook heel goed dat ze daarop letten, maar mijn geheelde huid is anders dan het tonen van open wonden. Er staan veel verkeerde plaatjes op het platform en dat moet er zo snel mogelijk af. Maar als je gewoon je leven leidt, en je littekens niet inzet voor verkeerde doelen, dan vind ik niet dat ze die mogen verwijderen. Als je littekens hebt van brandwonden of een operatie, moeten die dan ook verbannen worden?'

Toch gaat Kenza door met posten omdat ze het contact met haar volgers niet kwijt wil. 'Eerst dacht ik: laat maar, ik verstop mezelf wel. Maar nu ga ik gewoon vechten voor mezelf. Ik mag er zijn. En wat Instagram daarvan vindt is niet het belangrijkste.'

Bron: NPO 3FM