Voor mensen met kanker kan het lonen om online actief bijeffecten te melden aan de arts. Kankerpatiënten die via een computertool doorgeven wanneer zij bijvoorbeeld misselijk of vermoeid zijn, leven gemiddeld bijna een half jaar langer. Dat blijkt uit een studie die tijdens een congres in Chicago werd gepresenteerd.

Hoofdonderzoeker Ethan Basch zegt over de uitkomst: 'Ik was totaal ondersteboven van de resultaten. We kunnen hierdoor proactief handelen en al vroeg ingrijpen.' Het voordeel van een online-tool is dat patiënten constant symptomen van hun ziekte kunnen doorgeven. Normaliter gebeurt dit pas tijdens een afspraak met hun arts. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten die de tool gebruikten eerder konden worden geholpen, een hogere kwaliteit van leven hadden en gemiddeld vijf maanden langer leefden dan de patiënten die de tool niet gebruikten.

'Bijeffecten zijn niet altijd onvermijdelijk'

Richard Schilsky van de American Society of Clinical Oncology zegt dat patiënten bijeffecten niet zomaar als onvermijdelijk aan moeten nemen bij hun behandeling. Bepaalde symptomen kunnen duiden op het feit dat de behandeling niet werkt. Artsen kunnen dan iets nieuws proberen.

Volgens Basch doen veel neveneffecten zich voor tussen afspraken in, wanneer patiënten buiten beeld zijn van de artsen.

Bron: RTL Nieuws