Roken moet nog véél meer worden ontmoedigd dan nu gebeurt. Een nieuw kabinet moet op dit terrein echt doorpakken. Dat schrijft de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek, het kankerinstituut in Amsterdam, in een brief gericht aan aan de nieuwe onderhandelaars bij de formatie.

De raad van bestuur vindt dat de prijs van tabakswaar verder omhoog moet, de verkooppunten van sigaretten omlaag moeten en nieuwe campagnes mensen moeten doordringen van de gevaren. Zo sterven twee van de drie rokers aan de gevolgen van hun verslaving. Een kwart van hen al voordat ze met pensioen gaan.

'De schuld van de verslaving ligt bij de tabaksindustrie'

Ze noemen roken een van de heftigste verslavingen en vinden dat de tabaksindustrie 'op schandelijke wijze' hierop inspeelt, door intensieve marketing en een grenzeloze lobby. 'De schuld van de verslaving ligt bij de tabaksindustrie, niet bij hen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt.'

Elke dag overlijden 55 mensen aan ziekten door roken

De raad wijst erop dat elke dag 55 mensen sterven aan ziekten door roken, zoals kanker en hart- en hersenziekten. En hoewel de hoge accijnzen op sigaretten de Staat veel geld opleveren, is het nadeel van alle rokers voor de samenleving per saldo toch groter.

Minder roken, meer tijd en geld voor kankeronderzoek

Zo worden de kosten voor de gezondheidszorg onbetaalbaar, staat in de brief. Als mensen niet meer zouden roken, kan veel geld en tijd worden besteed aan andere zorg en onderzoek naar kankersoorten die niet vermijdbaar zijn. Als een pakje sigaretten 1 euro duurder wordt, zou er al 600 miljoen euro per jaar vrijkomen om te gebruiken voor onderzoek.

Meer Europese jongeren roken

Meer Europese jongeren tussen 15 en 24 jaar roken. Vorig jaar stak 29 procent regelmatig een sigaret op. Dat was in 2014 nog 25 procent. Het totale aantal rokers in de EU blijft al een aantal jaar gelijk (26 procent). Nederland zit met 19 procent onder het gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek dat de Europese Commissie dinsdag in Brussel presenteerde.

Bron: ANP