De komende jaren komen er steeds meer dementerende Nederlanders bij. Momenteel zijn er 260.000 mensen met dementie, maar geschat wordt dat dit aantal in 2050 gestegen is naar 400.000 mensen. Een flinke stijging dus. Stel, je komt iemand met dementie tegen op straat en hij of zij vraagt om je hulp. Weet jij dan de juiste hulp te bieden?

Uit een enquête van Alzheimer Nederland, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en pensioenuitvoeringsinstantie PGGW blijkt dat de meeste Nederlanders dementerend gedrag niet kunnen herkennen. Ook het helpen van dementerende mensen gebeurt niet goed genoeg. Onder de naam Samendementievriendelijk.nl hebben de drie instanties hun krachten gebundeld.

Signalen van dementie

Hoe kan je dementie herkennen? Nienke van Wezel van Samendementievriendelijk.nl licht in het NOS Radio 1 Journaal een aantal signalen toe. 'Vergeetachtigheid, vergissingen met tijd en plaats, taalproblemen, onrust, maar ook problemen met waarnemen zijn signalen. Je ziet dat antwoorden niet goed verwerkt worden en dat iemand eigenlijk nog steeds zoekend blijft.'

Niet duidelijk hoe te helpen

In de enquête geven mensen aan dat ze iemand met dementie wel willen helpen, maar op welke manier is niet duidelijk. Dat blijkt ook uit een filmpje dat de organisatie online zette. In het filmpje, waarin een dementerend persoon de weg naar huis kwijt is, is goed zichtbaar hoe het voor mensen niet duidelijk is hoe ze moeten helpen.

Leidraad

Om mensen een leidraad te geven hoe ze een dementerend persoon kunnen helpen, heeft de organisatie de campagne Doe GOED opgezet. Er is bewust voor de naam GOED gekozen. De letters zijn een geheugensteuntje voor mensen die dementerende mensen willen helpen.

G: Geruststellen. Benader de persoon op een rustige manier en praat mee. Probeer niet tegen te spreken.

O: Oogcontact maken.

E: Even meedenken.

D: Dankjewel.

'8 van de 10 wordt zo geholpen'

Van Wezel zegt dat op deze manier de persoon 'zich begrepen voelt, rustiger wordt en dat er met deze inpak in 8 van de 10 gevallen tot een goede oplossing wordt gekomen.' Weet de dementerende persoon echt niet meer waar hij of zij heen moet? Dan geeft Samendementievriendelijk.nl het advies om bij die persoon te blijven en om de lokale politie te bellen.

Meer weten over het omgaan met dementerende personen? Zorg.Nu schreef een hulpartikel over het herkennen van dementie.

Meer informatie over dementie in het algemeen? Kijk dan verder op www.Samendementievriendelijk.nl

Bron: NOS