Het is hartje zomer. Je zit in het zonnetje op een terras, in een park of op het strand en je hebt dorst. Iedereen weet dat goed gehydrateerd blijven met klem wordt aangeraden door gezondheidsorganisaties, maar ja, het aanbod voor dranken is erg groot. Natuurlijk drink je ook wel water, maar een koud biertje, cocktail of wijntje klinkt ook wel heel lekker. De vraag is of het wel zo verstandig om in de zon alcohol te drinken.

De kans bestaat dat je weleens van je vrienden of familie hebt gehoord dat je in de zon eerder dronken wordt. De reden daarvoor zou zijn dat met warm weer je hart sneller gaat kloppen en daardoor je bloed sneller stroomt. Via haarvaten in de huid wordt dan veel warmte afgegeven. De snelle doorstroming zou er voor zorgen dat alcohol eerder je hersenen bereikt. Is dit echt zo of is het een gerucht?

Stijgende concentratie alcohol in je bloed?

En deze dan, een groot gedeelte van je bloed bestaat uit water, waardoor je tijdens het zweten veel bloedvolume kwijt zou raken. Stijgt daardoor dan de concentratie alcohol in het bloed?

Geen wetenschappelijk onderzoek

Het antwoord op deze verhalen is lastig te achterhalen, omdat er simpelweg nog geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van in de zon alcohol drinken. Het zou wel zo kunnen dat je doordat het warm is, je meer dorst hebt en sneller naar een koude drank grijpt. En ja, dat kan ook een alcoholisch drankje zijn.

Huidkanker en alcohol: ongelukkige combinatie

Waar wel onderzoek naar is gedaan, is de rol van alcohol bij het ontstaan van huidkanker. Internationale onderzoekers zetten zestien studies op een rij waaruit een opvallende conclusie getrokken werd. Wie namelijk dagelijks een glas alcohol drinkt, heeft twintig procent meer kans op een melanoom, de meest agressieve vorm van kanker.

Rode of witte wijn?

De onderzoekers verklaren de verhoogde kans op kanker doordat in het lichaam alcohol wordt omgezet in acetaldehyde. Die stof maakt de huid gevoeliger voor zonlicht en er zou sneller DNA-schade ontstaan in de huidcellen. Wat je drinkt is ook van belang, zo leveren witte wijn en gedistilleerde dranken risico op en beschermt rode wijn, blijkt uit onderzoek onder zestigduizend Amerikaanse vrouwen.

Wijntje op en niet meer hoeven in te smeren?

Veel rode wijn drinken en je hoeft je niet meer in te smeren dus? Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van het Erasmus MC zegt tegen de Volkskrant dat die bewering niet op gaat. Hij legt uit dat de stof resveratrol, wat in de schil van rode druiven zit, inderdaad de huid een beetje beschermt tegen zonlicht. Maar, er is alleen onderzoek naar gedaan op cellen en dieren. Plus, je moet zoveel rode wijn drinken dat je niet meer weet wat onder en boven is.

Vergeten te smeren

Nijsten denkt dat het verband tussen alcoholinname en de zon niet rechtstreeks aan de alcohol ligt, maar aan de gevolgen van dat alcoholgebruik. Je blijft met een drankje in de zon wat langer zitten, zodat je meer zon op je huid krijgt en verbrandt. En houd jij wel goed in de gaten of je jezelf wel goed insmeert als je aangeschoten op het terras zit?

Tips om veilig te zonnen

Bron: De Volkskrant