De Tweede Kamer wil één centraal informatiepunt voor ongewenst zwangere vrouwen. De vrouwen kunnen nu terecht bij Fiom en Siriz, maar een groot deel van de Kamer heeft twijfels over Siriz. De organisatie zou erop uit zijn vrouwen van een abortus te weerhouden.

De Kamer wil het voor een vrouw die onbedoeld zwanger is geraakt, eenvoudiger en laagdrempeliger maken om dingen na te slaan en vragen te stellen. Dat lukt, naar Duits voorbeeld, beter met één landelijk informatiepunt, meent de Kamer. Dan is het wel zaak dat vrouwen dat informatiepunt weten te vinden. Daarom moet het kabinet het met een publiekscampagne onder de aandacht brengen.

Subsidie voor Fiom en Siriz naar nieuw informatiepunt

Het plan voor het informatiepunt, uit de koker van PvdA en GroenLinks, kreeg steun van een Kamermeerderheid. Wat Lilianne Ploumen (PvdA) betreft, hevelt het kabinet de subsidie voor Fiom en Siriz over naar het nieuwe informatiepunt. Fiom en Siriz kunnen dan wel hun werk blijven doen, maar moeten leunen op giften.

Blokhuis eerst in gesprek met Fiom en Siriz

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zei eerder dat hij het voorstel voor één centraal informatiepunt 'sympathiek' vindt en bereid is er 'serieus naar te kijken', maar wil eerst met onder meer Fiom en Siriz in gesprek. Blokhuis wil regels voor hun werk opstellen en gaat bekijken of Siriz vrouwen wel objectief raad geeft. Een groot deel van de Kamer vreest dat Siriz zo nauw is verweven met anti-abortusorganisatie VBOK, dat zij vrouwen uit het hoofd praat om hun zwangerschap af te breken.

Innige band tussen VBOK en Siriz

De banden tussen Siriz en de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) zijn juist afgelopen zomer nog inniger geworden. Het complete VBOK-bestuur krijgt voortaan zitting in de Raad van Toezicht van Siriz, meldt Blokhuis. Nu zijn de VBOK-bestuurders er nog in de minderheid. Verder hebben de beide organisaties hetzelfde beleidsplan en management. De baas van Siriz is tevens directeur van de VBOK.

'Overheveling van subsidies onnodig en onwenselijk'

Siriz houdt vol dat voor haar 'de vrije keuze van vrouwen het uitgangspunt' is. De organisatie zegt wel te voelen voor een centraal informatiepunt, maar wil daar samen met Fiom en de ggd 'vorm en inhoud aan geven'. Dan is 'een overheveling van de subsidies van Siriz en Fiom dus niet nodig en ook niet wenselijk'.

Bron: ANP