Partijen in de Tweede Kamer reageren woensdag boos op het bericht van RTV Rijnmond dat een verpleeghuis in Hellevoetsluis op papier vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet mogen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het niet acceptabel dat een verpleeghuis in Hellevoetsluis vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet kunnen.

Opheldering Van Rijn

'Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd. Het reguleren van toiletgang staat hier ver vanaf en is strijdig met waardig leven', stelt Van Rijn woensdag. De bewindsman reageert op de Tweede Kamer die eerder op de dag opheldering eiste over het plasbeleid in het tehuis.

'In wat voor land leven we?', vroeg Henk Krol (50PLUS) zich af. Schandalig, vond Geert Wilders (PVV). 'Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen', aldus Sjoerd Potters (VVD). 'Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om.'

'Jammerlijk om zo te worden neergezet'

Verpleeghuis Grootenhoek, onderdeel van zorginstelling Careyn, zegt de ontstane verontrusting 'heel vervelend' te vinden. 'Het is voor het personeel en voor de bewoners van het verpleeghuis jammerlijk om zo te worden neergezet en geeft weer gedoe over de situatie in verpleeghuizen', aldus een woordvoerder.

Hij benadrukt dat de toiletafspraken geen algemeen beleid zijn, maar dat in individuele gevallen in een zorgplan wel afspraken worden gemaakt. Daarbij gaat het om een deel van de bewoners in het verpleeghuis die lijden aan dementie of incontinentie. Als patiënten dat wensen, kunnen de toiletafspraken worden aangepast, aldus de woordvoerder.

Bron: ANP