Er komt een landelijk verbod op groot consumentenvuurwerk. Haagse bronnen zeggen tegen de NOS dat het kabinet vrijdag tot zo'n verbod besluit. Het gaat om vuurwerk in de zogeheten F3-categorie, zoals Chinese rollen en ratelbanden. Dat bevestigen coalitiebronnen na berichtgeving door meerdere media.

Het verbod geldt nog niet voor komende jaarwisseling. Het vuurwerk zou vanaf de jaarwisseling 2020-2021 niet meer gebruikt mogen worden. Een regel die in Duitsland en België al langer van kracht is. 

De VVD en het CDA zagen lange tijd niets in een verbod, onder meer omdat het handhaven moeilijk zou zijn. De ChristenUnie pleitte in 2017 als eerste coalitiepartij voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, zoals wordt bepleit door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de politie. Maar een totaalverbod komt er niet. Daarvoor zijn er teveel voor- én tegenstanders.

Politie: 'plan onvoldoende'

In een reactie laat de politie weten dat het plan waarover nu wordt bericht 'onvoldoende' zou zijn. 'Het breed gedragen appel van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners, artsen om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, wordt door het kabinet niet gehoord', zegt een woordvoerder.

In Rotterdam is het wel of niet toestaan van vuurwerk ook al lang een punt van discussie. Daar werd gekozen voor een 'beperkt vuurwerkverbod'

Teleurstelling onder burgemeesters vier grootste steden

De burgemeesters van de vier grote steden (G4) vinden het teleurstellend dat het verbod pas in 2020-2021 in gaat. Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Pauline Krikke (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht) vinden dat het tempo waarin het kabinet tot maatregelen komt eigenlijk te laag ligt.

In een verklaring stellen zij dat het goed is dat het kabinet erkent dat maatregelen nodig zijn en dat zij elke stap verwelkomen zolang deze bijdraagt aan een veiliger jaarwisseling. Over het tempo stellen zij echter dat dit 'geen recht doet aan het aantal ernstige incidenten en de onveilige situaties die zich iedere jaarwisseling voordoen.'

De burgemeesters zien het daarnaast als hun plicht om zich hard te maken voor strengere, landelijke maatregelen: 'Alleen dan kan de jaarwisseling weer het feest worden dat het moet zijn in plaats van de meest onveilige avond van het jaar.'

Bron: ANP / NOS