Het kabinet wil geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat schrijven minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer in een brief die in handen is van het ANP. Zij noemen een verbod te vergaand, mede omdat grote delen van de bevolking met de jaarwisseling dit vuurwerk wil blijven afsteken.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden 'om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag'.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en er worden zo'n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer zeventig tegen agenten en andere hulpverleners. Daarbovenop is er ieder jaar ook nog voor miljoenen euro's aan schade.

'Dé kans om maatregelen tegen overlast te nemen'

De politie is 'zwaar teleurgesteld', zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren. 'Agressie en geweld tegen politie is een groot probleem tijdens de jaarwisseling. Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen los je daar een groot deel van op.' Volgens Verkuijlen heeft de politiek met het OVV-rapport 'dé kans' om maatregelen tegen de overlast met oud en nieuw te nemen. 'Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel.'

Het plan van de minister en de staatssecretaris om gemeenten zelf te laten beslissen over vuurwerk- en vuurwerkvrije zones noemt hij 'niet te handhaven'. 'Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet.' Ook noemt hij het dubbel dat in wijken waar een afsteekverbod is, vuurwerk nu wel gewoon in de winkels daar verkocht kan worden.

'Een ernstige bedreiging'

De politie pleit al langer voor een verbod op dit vuurwerk. Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van 'een ernstige bedreiging' voor agenten, andere hulpverleners en het publiek. Ook onder meer oogartsen, de Dierenbescherming en verzekeraars willen een vuurpijl- en knalverbod.

Update 8 juni: 'Maatregelen zijn zorgvuldig'

De maatregelen die het kabinet treft om ongelukken met vuurwerk tegen te gaan zijn 'zorgvuldig samengesteld'. Dat zei minister Ferd Grapperhaus vrijdag. Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, iets wat onder meer is bepleit door de politie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), komt er niet. Grapperhaus zegt dat veiligheid voor hem voorop staat, maar dat er 'ook heel veel mensen zijn die vuurwerk op een gewone manier afsteken, niets verkeerd doen. Dan krijg je een hele moeilijke afweging.' Grapperhaus zegt te begrijpen dat de voorstanders van een dergelijk verbod, zoals de politie, teleurgesteld zijn omdat ze 'niet alles hebben gekregen'.

De OVV deed een aantal aanbevelingen, maar een verbod was de meest in het oog springende en stond ook bovenaan de lijst. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) verdedigde het besluit om de oproep van de OVV niet uit te voeren. 'Er wordt in Nederland heel verschillend over gedacht.' Zij vindt het logisch dat hetzelfde meningsverschil in de coalitie bestaat. 'Je zorgt hiermee dat mensen die gewoon heel verantwoord een feestje willen voeren, dat kunnen doen', zegt ze over het besluit van het kabinet.

De beslissing van het kabinet lekte eerder deze week al uit. Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren, zei toen al dat de politie 'zwaar teleurgesteld' is. Volgens Verkuijlen heeft de politiek met het OVV-rapport 'dé kans' om maatregelen te nemen tegen de overlast met oud en nieuw. 'Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel.'

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) sprak vrijdag tegen dat het vuurwerkverbod de belangrijkste aanbeveling van de OVV was, ofschoon het pleidooi bovenaan de lijst in het rapport van de Onderzoeksraad stond. Ook ontkende hij dat de economische belangen van vuurwerkverkopers een rol hebben gespeeld in de afweging.

Reactie Krikke: teleurgesteld

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van het kabinet om rond de jaarwisseling geen algeheel verbod op knalvuurwerk in te stellen. 'Veel mensen uit de dagelijkse praktijk, van politie tot burgemeesters tot de medische wereld tot de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), vragen al langer om stevigere maatregelen. Dat zo'n landelijk verbod nu uitblijft, is teleurstellend. Het maakt het werk er voor gemeente, politie en hulpdiensten niet makkelijker op. Voor mij geldt: de jaarwisseling moet een vooral een feest zijn. Geen avond waarop kinderen en volwassenen op de Eerste Hulp van het ziekenhuis belanden', aldus Krikke.

ChristenUnie wil wél landelijk verbod

De ChristenUnie, de regeringspartij die als enige wél een landelijk vuurwerkverbod wil, legt zich er niet meteen bij neer dat het kabinet daar niet aan wil. De partij vindt dat 'het kabinet die mogelijkheid om het gevaarlijkste vuurwerk uit de handel te halen nadrukkelijk openhoudt'. Het maatschappelijk debat over vuurwerk gaat intussen door, zegt de ChristenUnie, waardoor de roep om een vuurwerkverbod misschien luider wordt.

Bron: ANP