Niet het Zorginstituut, maar het kabinet bepaalt voortaan weer hoeveel geld er wordt uitgetrokken voor de zorg. De maatregel moet voorkomen dat het kabinet nog een keer wordt overvallen door een verplichte miljardeninvestering zoals vorig jaar voor de verpleeghuizen. Door de regie terug te pakken hoopt het kabinet dat het collectieve zorgstelsel betaalbaar blijft.

Dit blijkt uit een conceptwetsvoorstel van de ministers Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid en Bruno Bruins (VVD) voor Medische Zorg, meldt de Volkskrant.

Verplichte goedkeuring door het kabinet

Tot schrik van kabinet en Tweede Kamer bleek vorig voorjaar dat het Zorginstituut wettelijk bevoegd was om de nieuwe kwaliteitsrichtlijnen voor verpleeghuizen op te stellen en dat het kabinet verplicht was om de rekening daarvoor te betalen. Voor toekomstige gevallen wordt de verplichte goedkeuring door het kabinet vastgelegd.

De kwaliteitseisen van het Zorginstituut worden niet meer zomaar van kracht. Als er grote financiële consequenties zijn, moet het kabinet er eerst mee instemmen.

Bron: ANP